“Sport Spirit” este cel mai vechi pub cu profil sportiv din Romania, fiind infiintat in 1998, deschiderea oficiala avand loc cu ocazia turneului final al Campionatului Mondial din Franta. Din acel moment, locul a devenit si clubul oficial al presei sportive, aici avand loc timp de aproape 5 ani intalniri cu cei mai importanti oameni implicati in sportul romanesc.
Renovat complet in 2008, “Sport Spirit” ofera prietenilor sai (toti cei care ne pasesc pragul ne sunt prieteni, nu clienti) o sala de 50 de locuri, o crama de 30 de locuri, o zona cu canapele cu 10 locuri si o terasa “imbracata” in vita de vie unde 40 de persoane pot savura in liniste un pahar de bere Beck’s sau un spritz de vara adus direct de la Cramele Recas.
Pentru ca suntem un bar de sport, avem doua plasme de 1,15 m unde se pot vedea toate transmisiile sportive importante. Normal, nu lipsesc “Champions League”, “Europa League”, campionatul intern de fotbal, “Il Calcio”, “Primera Division”, “Premierleague”, “Bundesliga”, Formula 1, Liga Campionilor la handbal, turneele importante de tenis, WRC, NBA, NHL sau fotbalul american.
Vara, in timpul turneelor fnale (Campionat Mondial sau European de fotbal) sau Olimpiadelor, avem un ecran gigantic pe terasa pentru ca disputele sa fie vizionate in aer liber. Cine sufera, totusi, de caldura se poate refugia in sala principala, unde temperatura nu depaseste 18-20 de grade, gratie instalatiei de aer conditionat.
Ne laudam cu o bucatarie diversificata, din care va recomandam platourile germane cu diverse soiuri de wursti (carnati preparati dupa retete traditionale de cunoscutul producator elvetian Angst) si diversele soiuri de clatite, cu carne, ciuperci, sunca, cascaval, dar si cu peste 5 feluri de dulceata sau inghetata.
Daca v-a lovit criza financiara, avem o oferta de nerefuzat: meniul de 10 ron, in care primiti un fel principal cu garnitura si salata. Cunoscatorilor le spunem un secret: cartofii nostri prajiti si piureul se fac din cartofi adevarati, nu din pasta sau din punga!In timpul derby-urilor sau al meciurilor importante atmosfera este incendiara, iar locurile trebuie rezervate din timp la numarul 0216102020.
Organizam orice fel de petreceri, de la chefuri de majorat, botezuri, pana la party-uri de Craciun, Revelion sau Paste. De ce nu si de 1 decembrie sau 23 august.
Mandria noastra o reprezinta colectia unica de tricouri originale cu autograf, dintre care se remarca cele purtate de Zidane, Van Nistelrooy, Michael Jordan, Totti, Michael Owen, Mutu (Inter), Lobont (Ajax), Chivu (Ajax), Daniel Timofte (Boavista Porto), Henrik Larrson (Celtic Glasgow), Viorel Moldovan (Nantes), Sergio Ramos (Real Madrid), Karl-Heinz Riedle (nationala Germaniei). Avem inramat sortul cu care Mihai Leu a castigat primul titlu mondial in boxul profesionist din istoria Romaniei, dar si steagul oficial Ferrari, semnat de Michael Schumacher si Eddie Irvine.
Va place berea? Atunci veniti sa vedeti cea mai mare colectie de sticle si cutii pline din tara (peste 1200 de recipiente), adunate de prin toate colturile lumii. Daca v-ati intrebat vreodata cum fug de realitate nord-coreeni, va raspundem noi: beau bere. Detinem dovada!
Pentru “veterani” – si nu numai – avem o colectie de peste 7.000 de melodii din anii ‘80-’90, plus un folder plin cu melodii “hard’n heavy” din aceeasi perioada.
Berea si vinul sunt puse la rece, gratarul sfaraie usor, Sandra ne spune ca nu va fi niciodata Maria Magdalena. Asa va asteptam cu bratele deschise la “Sport Spirit”.

Ce spun altii despre noi?
“Un local tineresc, cu preturi studentesti. Atmosfera sportiva te cucereste pur si simplu… de la tricouri inramate cu autografe de la cele mai recunscute personalitati pana la diferite alte articole cu aceeasi tema, totul este pe gustul tinerilor dinamici si pasionati de sport. Veti fi impresionati de renumita colectie de beri, deliciul vizual pentru cunoscatori si nu numai. In plus, crama si mancare traditionala pe toate gusturile! Cauti un eveniment inedit? Aici se organizeaza, alaturi de petreceri traditionale (nunti, majorate) si chefuri cu diferite teme dintre cele mai traznite.” (www.localuri.ro)

Fotbal la halba

De ce au microbistii romani parte de atat de putine baruri sportive?
La o petrecere, sotia unui om de afaceri isi lauda barbatul ca a descoperit secretele mentalitatii de invingator caracteristice businessmenilor de peste ocean. Spre surpriza audientei, isi baza afirmatia doar pe faptul ca afaceristul in cauza are obiceiul de a sarbatori orice realizare profesionala exact asa cum vazuse ca o fac majoritatea americanilor: impreuna cu partenerii de afaceri, intr-un bar plin de monitoare, cu ochii atintiti la competitii sportive, intr-un loc unde cotatiile la bursa devin neinteresante, iar cifra de afaceri un numar de tricou.
La prima vedere poate parea un criteriu de comparatie fortat, insa nu e unul neaparat fals. Pentru vestici, conceptul de “sports bars” (baruri sportive) e bine infipt in viata de zi cu zi, o modalitate de a simti libertatea si de a gusta victoria (personala sau a echipei favorite).
Fara pretentii de statistica oficiala, e evident ca marea majoritate a barurilor romanesti au cel putin un televizor. Iar din ceea ce se vede in mod obisnuit pe ecranele lor, se remarca un singur lucru: romanii prefera sportul. Faptul ca traim intr-o tara de microbisti nu mai surprinde pe nimeni de mult. Surprinzator in schimb e faptul ca, in acest mediu propice, oferta autohtona de  baruri sportive e mai putin decat subtire.
In Bucuresti, de pilda, doar doua localuri se inscriu cu adevarat in conceptul de bar sportiv. Din punctul de vedere al Andreei Cristoforidis, Promotion Coordinator la Champions, unul dintre cele doua baruri 100% sportive, aceasta situatie se datoreaza  dorintei de a multumi o gama cat mai larga de clienti. “Patronii barurilor evita sa-si construiasca afacerea doar pentru un anumit target. Incearca sa combine o atmosfera romantica cu una degajata, cu una clasica si cu una moderna, apoi poate si ceva sport, pentru a atrage cat mai multi clienti”, spune Cristoforidis.
Pe de alta parte, Emil Hossu Longin, cofondatorul clubului Sport Spirit e de parere ca lipsa barurilor sportive se datoreaza faptului ca investitia initiala in decoratiunile care definesc un astfel de local – tricouri, tablouri cu tema sportiva si alte accesorii – e foarte mare. “Ca sa cumperi asemenea trofee, tricouri originale cu autograf de la Zinedine Zidane, Adrian Ilie, Batistuta, Mutu sau Hagi, trebuie sa investesti o suma respectabila care iti poate dubla nivelul investitiei initiale”, spune Longin. Iar un bar sportiv care se respecta trebuie sa aiba peretii plini de astfel de accesorii. Vizitand multe baruri sportive din strainatate, fratii Longin au fost primii care au adus acest concept la noi.
Deschiderea clubului, in prima zi a Campionatului Mondial de fotbal din Franta 1998, i-a costat 20.000 de dolari, dar suma a crescut semnificativ de atunci. Nu s-au gandit la o afacere in adevaratul sens al cuvantului si, dupa cum spune Longin, nici nu s-a dovedit a fi una foarte profitabila: “Daca nu ar fi fost placerea, am fi renuntat de mult”. Si-au propus sa creeze un loc accesibil si popular, unde oamenii sa poata savura o bere, o cafea, urmarind, in acelasi timp, si meciul echipei preferate. “Am dorit sa facem un local unde sa dam de baut atat sportivilor, cat si suporterilor”, spune Longin. Astfel, in momentul in care treci de usa localului, iar strigatele de incurajare sau zgomotul halbelor ciocnite cu forta nu te sperie, ai sansa sa dai nas in nas cu Ienei, Dobrin sau cu o alta personalitate a fotbalului romanesc.
Dar fotbalul nu e singurul motiv pentru care oamenii vin in Sport Spirit. “Clientii se aduna aici si la partide de handbal, baschet sau la cursele de Formula 1.” Iar locul de cinste pe care il ocupa steagul oficial al echipei de Formula 1 Ferrari, ce poarta semnatura lui Schumacher, demonstreaza acest lucru. “Indiferent de eveniment sunt pregatiti 150 de litri de bere, iar la meciuri cruciale cantitatea e dublata”, mai spune patronul barului.

Florin Bratescu
www.businessmagazin.ro

“Pasiunea mea: berea”

Fratii Emil si Teodor Hossu-Longin au cea mai mare colectie de sticle de bere din Romania. Printre cele aproape o mie de exemplare adunate din toate colturile lumii poti gasi unele din cele mai exotice si tari tipuri de bere. Cele cateva sute de sticle pot fi admirate in barul pe care cei doi frati il detin in Bucuresti. “Am deschis locatia in iunie 1998, in prima zi a Campionatului Mondial de fotbal. Colectia o aveam insa dinainte”, ne povesteste Emil Hossu-Longin, fost jucator de baschet si cunoscut comentator sportiv. “La fiecare deplasare cumparam cateva sticle. Numai de la Campionatul Mondial de hochei din 1999 din Olanda am adus, cred, trei navete de bere. In acest moment avem aproape o mie de sticle din toata lumea”, continua Emil, care ne asigura ca la impresionanta colectie au contribuit si foarte multi prieteni.

Teodor Hossu-Longin este, dupa cum singur se recomanda, un “colectionar de colectii”. Si asta pentru ca pe langa cele o mie de sticle de bere, Teodor mai detine aproape 15.000  de coastere (n.red. – cartonasele pe care se asaza paharele cu bautura), cateva zeci de halbe, nenumarate tirbusoane de colectie, mii de vederi vechi, sute de cartele de telefon adunate de prin toata lumea si peste doua sute de tricouri cu autografele celor mai mari jucatori de fotbal ai lumii. In plus, Teodor este si membru al Asociatiei Numismatilor din Romania. Nu in ultimul rand, el  colectioneaza decoratii si fotografii din al doilea razboi mondial.

Visul celor doi frati este ca in Romania sa se deschida un Muzeu al Berii. “As dona, cu siguranta, multe din lucrurile pe care le-am strans de-a lungul anilor”, ne spune Teodor.

“Urbock 23″ si “Tequiza”, vedetele din colectia lor

Printre cele mai exotice tipuri de bere sunt cele din Tazmania, Coreea de Nord, Mexic, China sau Chile. Vedeta colectiei este una din cele mai tari beri din lume: ‘Urbock 23′. Pe numele complet Schloss Eggenberg Urbock 23, berea este produsa in Austria dupa o reteta ce se pastreaza cu sfintenie din 1516. A primit nenumarate premii internationale.  Este imbuteliata in sticle de 0,33 l sau in butoaie de 20 sau 30 de litri. O alta piesa de rezistenta este ‘Tequiza’, bere produsa in Mexic de compania americana Anheuser-Busch (n.red. – aceeasi companie care produce si Budweiser). Dupa cum ati intuit probabil, ‘Tequiza’ este un amestec de bere, lamaie si, bineinteles, tequila. ‘Samichlaus’ e, potrivit Guinness Book, cea mai tare bere din lume. Berea este produsa o data pe an, la 6 decembrie. Apoi e tinuta la maturizare timp de zece luni inainte de a fi imbuteliata. ‘Samichlaus’ (n. red. – in traducere, ‘Mos Craciun’) poate fi pastrata multi ani.
Cosmin Torr
“Libertatea” din 03.05.2007

Localul oficial al revistei Kamikaze

După ce ne-am luxat cîrcile, cărînd piesele pentru dulapuri, iar apoi creierii, încercînd în zadar să le montăm, am iesit  epuizati din noul sediu si ne-am tîrît pînă la cea mai apropiată cîrciumă care nu mirosea a saorma si n-avea pe la poartă cîini cu carne de om între măsele: Sport Spirit. La dus, e la 168 de metri de redactie. La întors, dimineata, nu mai stim.

Ce ne-a plăcut la Sport Spirit e că ne-a plăcut cam tot. Au cîteva meniuri la 10 lei pentru investitori mici si foarte mici, wireless, niste clătite cam de om sărac, pe pereti atîrnă televizoare pentru microbisti, tricouri de fotbalisti si un maiou din NBA care face cît toate tricourile de fotbalisti la un loc. Plus cea mai mare colectie de beri – nedesfăcute! – din tară. Lumea e prietenoasă, iar tinuta am înteles că nu e obligatorie, poti merge si-n echipament de polo. După cîteva beri si vreo zece carafe de vin, ne-au plăcut chiar si fetele cu mustată de la masa de vizavi. Concluzia primelor zile de lucru în noua redactie este pozitivă: operatiunea de neasamblare a dulapurilor din redactie a fost un succes! (G.D. – Revista Kamikaze)